Klufken
Heide-Camp in Schlaitz. Deze camping ligt tussen Wittenberg en Bitterfeld. De Oranje-route van de ANWB gaat er langs. Wij kamperen er met de groep. De kampeerplaats ligt aan de Mulde Stausee. Mooie fiets- en voetpaden en onderwijswegen op natuurgebied gaan langs de boorden van dat meer. De campingeigenaar heeft zijn mooiste 'Naturkluft', een groenig costuum, aan, als hij ons ontvangt bij onze aankomst. Ali en ik zijn toevallig de eersten die er arriveren. De natuurkleding, het 'campingklufken', valt mij onmiddellijk op. We hoeven ons niet te haasten, want de toeristisch begeleider van de ANWB is nog maar net begonnen met het verkennen van het terrein waar caravans en campers moeten staan. Ali en ik verkennen vast een beetje de omgeving. Het is hier zeker goed toeven. Het blijkt dat niet enkel de eigenaar en de eigenares een wervend 'omhulsel', jiddisch 'keliphas', dragen. Ook de toiletten, wasgelegenheden en doucheruimtes zijn goed ver'pakt'. Als ik dan ook nog de prachtige natuur als aankleding zie, constateer ik, dat het geheel hier zijn beste klufken aanheeft. Zo aangekleed fietsen wij een dag later op onze nieuwe fietsen, die bij onze klufkes, spulletjes, horen door de prachtige natuur langs het meer.
Ali heeft in de folders van deze streek Mühlbeck-Friedersdorf ontdekt. Het zijn twee aaneengegroeide dorpen aan de overzijde van de Stausee. Het is een heerlijke zonnige fietsdag. En wij weten uit onze folders dat wij op weg zijn naar 'das Buchdorf'. Zoals Saksen Achterhoek zijn boekenstad Bredevoort heeft, steeds gekloft, aangekleed als zodanig, zo heeft Sachsen Anhalt zijn boekendorp. Wij willen het enkel zien, dat dorp. We weten nog niet dat er op z'n minst zeven antiquariaten zijn. Dat merken we pas, als we in een ervan de reclamefolder 'Buchdorf Mühlbeck-Friedersdorf krijgen. In die winkel vertellen we dat we uit de buurt van Deventer komen, de stad met jaarlijks de grootste boekenmarkt van Europa. De eigenares weet dat! Sterker, ze is er geweest.
We horen dat dit dorp als boekendorp sinds september 1997 bestaat. We kijken wat rond. Veel Nederlandse boeken zijn er uiteraard nog niet, maar die er zijn, hebben hun beste klufken aan, al zijn tweedehands boeken nooit zo heel mooi. De aankleding van deze kleine winkel mag er trouwens zijn. Wij vertrekken met de mededeling dat we in Nederland 'Werbung machen sollen'. Die opmerking wordt in dank aanvaard. Wij fietsen verder, denkend aan Bredevoort en Deventer.
Mijn gedachten gaan ook naar de aankleding van boeken. Ik weet nog dat de uitgever van mijn 'Een Dèventer Jonge' in Oorlogstied' absoluut een grafisch ontwerper voor de omslag van dat boek wilde inschakelen en hij deed dat ook. Drie 'costuums' werden er ontworpen, één klufken mocht ik eruit kiezen. "Maar ik kies er ook een", zei hij, "en mijn keuze is bepalend". Wij kozen hetzelfde 'kleedje'. Het was een jeugdig feestelijk kleed voor de vaderlandslievende jeugd. Daar moet ik aan denken op deze fietstocht langs de Muldesee. Op deze Oranje-route zie ik als in een droom de toren van mijn vaderstad in zijn feestelijkste klufken: Klinkend carillon met de driekleur in top, zonovergoten.
En onder de toren het kleed van de stad met de IJssel-gordel van glinsterend zilver, met stalletjes langs die band vol boeken en boeken en boeken. En ik denk: 'De stad hef zien beste klufken an. Döör hold ik van. Döör hold ik van. En kind en vrouwe, puber, man, zee doot hun spölse klufkes an. En rommelt dan. En rommelt dan. 't Is bokenmärkt en denkt deran: Ik kope wat ik neet hebbe dan.'
En als een boek dan ook nog goed gekleed is, ben ik zeer tevreden. Misschien ontmoet ik wel mensen uit Mühlbeck dit jaar. Dat zou een verrassing zijn. Maar het is niet onmogelijk. In boeken ligt de hele wereld samengevat tenslotte.